Pożywki mikrobiologiczne w badaniach żywności, wody, kosmetyków, produktów farmaceutycznych. Najnowsze wymagania. Szczepy odniesienia jako narzędzie monitorowania kompetencji laboratorium
W cenie
Dyskusję w gronie ekspertów, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, przerwy kawowe, obiady, nocleg w pokoju jednoosobowym lub dwuosobowym wraz z kolacją.
Rabaty, upusty
- Rabat w wysokości 100 zł netto - dla stałych uczestników naszych szkoleń
- Rabat w wysokości 100 zł netto - dla drugiej i każdej kolejnej osoby zgłoszonej z jednej firmy na to samo szkolenie
Czas trwania
16 h dydaktycznych
Opis
Aktualne wymagania (m.in. normy, farmakopee) w odniesieniu do pożywek mikrobiologicznych i szczepów kontrolnych w zakresie zarządzania jakością (nowości w ISO 11133);
- Przegląd pożywek stosowanych w badaniach mikrobiologicznych i parametry określające ich jakość;
- Organizacja i nadzorowanie procesu nabywania, przygotowywania, przechowywania pożywek; Zapewnienie jakości odczynników, wody, pożywek suchych, pożywek przygotowywanych w laboratorium i kupionych jako gotowe do użycia;
- Przygotowanie, prowadzenie i nadzorowanie kolekcji drobnoustrojów kontrolnych
- Pochodzenie, rodzaj, ilość szczepów w kolekcji i jej komplementarność do stosowanych metod i możliwości laboratorium;
- Ocena czystości i tożsamości szczepów, -Przygotowanie kultur roboczych szczepów testowych - inokulum (standaryzacja zawiesiny / hodowli)
- Zastosowanie szczepów odniesienia do walidacji metod, sprawdzania przydatności do badań pożywek, płynów do rozcieńczeń, filtrów
membranowych, barwników i innych materiałów do badań oraz monitorowania kompetencji personelu
- Metody i techniki kontroli pożywek (zakres, częstotliwość kontroli, wybór odpowiedniej metody i techniki oceny pożywek).
- Algorytmy postępowania w kontroli ilościowej i jakościowej pożywek stałych (selektywnych, wybiórczo-różnicujących i nieselektywnych), płynnych (namnażających i wybiórczo-namnażających), pożywek transportowych, pożywek identyfikacyjnych i różnicujących, płynów do rozcieńczeń, barwników i roztworów.
- Parametry kontroli; Kryteria dopuszczenia pożywek do badań. Zastosowanie wzorców, materiałów odniesienia, próbek rzeczywistych, próbek kontaminowanych; Dokumentacja produkcji i kontroli pożywek
Uczestnicy
Szkolenie adresowane jest do kierownictwa i pracowników pożywkarni, producentów pożywek mikrobiologicznych oraz pracowników laboratoriów badających kosmetyki, żywność, wodę, produkty farmaceutyczne
Prowadzący
Kierownik Pracowni Pożywek i Sterylizacji, posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie produkcji i kontroli pożywek mikrobiologiocznych, prowadzenia biblioteki szczepów oraz wdrażania systemu zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005.
Organizator
CE2 Centrum Edukacji
Ulica
Powstania Styczniowego 95E/2
"Pożywki mikrobiologiczne w badaniach żywności, wody, kosmetyków, produktów farmaceutycznych. Najnowsze wymagania. Szczepy odniesienia jako narzędzie monitorowania kompetencji laboratorium"